Dag Bjaaland

Dag Bjaaland är musikern som varit aktiv inom den kristna moderna musiken sedan 70-talet.
Han utbildade sig som musiklärare vid Musikhögskolan i Göteborg och SMLU. Under 80- och 90-
talet var Dag Bjaaland ledare för rock- , gospel och popgruppen Levande Stenar. Idag spelar han i olika
konstellationer inom den kristna musiktraditionen, är ledare för kören 4all och jobbar som
musiker i Svenska kyrkan i Bengtsfors.

Permalänk till denna artikel: http://gospelfestival.se/dag-bjaaland/

Comboio

Comboio är det värmländska salsabandet som i drygt tjugo år har spridit dansglädje och latinorytmer av många olika slag, runt om i Sverige och till och med på Kuba. Inspirationen kommer från Kuba, Colombia, Brasilien och Kap Verde men ibland slinker en och annan svensk låt också in, fast i salsatakt. Var beredda på ett grymt sväng!

Permalänk till denna artikel: http://gospelfestival.se/comboio/

Jade Ell och DOTO

Jade Ell

Jade Ell är en verksam låtskrivare och artist numera boende i Stockholm. Det har blivit flertalet låtar till internationella artister och band – såväl som till egna artistprojekt. Som låtskrivare har Jade fått både STIM och SKAP stipendium och hon har även haft en Billboardetta på Latin Album charts som låtskrivare (Rebeldes, MEX) Sammantaget har hon medverkat på låtar som genererat över 7n miljoner streams.

Hon ligger även bakom singlar till artister som Dotter (SE), Clara Mae (SE), Violet Days (SE) Sanne Salomonsen (DK), Sandra (DE) och DJ projekt såsom Laidback Luke, Steve Void, KREAM (feat. Maia Wright) , Feenixpawl (AU) – och med de senare hade hon även en låt nominerad i kategorin Best Electronic Pop vid den årliga International Dance Music Awards (IDMA) 2019.  Nya intressanta artistsamarbeten är det nya svenska stjärnskottet Olivia Lobato (Universal) –  en ny ung artist som hon utvecklar tillsammans med producenten Joakim Buddee – där den  senaste releasen är en duetten ’Haglar’ med Björn Holmgren.

DOTO

Till Gospel festivalen har Jade med sig DOTO, som är en ny spännande artist är aktuell med en egen tolkning av Tupac’s låt ’Mamas Just A Little Girl’ 

Uppväxt i en fotbollsfamilj, var det nära att hon blev ett fotbollsproffs, men som tur är tog musiken överhanden – så världen snart får ta del av hennes stora soul röst. Kanske känner ni även igen henne från programmet Idol TV4 för ett par år sedan. Ibland kan även en film ha stor betydelse för vad som sker – och filmen ’Dreamgirls’, blev en sådan för ’DOTO’ – glädjen i att sjunga blev det största av allt. 

Med en far som kommer från Tanzania har även den kulturen påverkat henne. Inom den tanzaniska kulturen har som tradition att om man får tvillingdöttrar, så döper man den förstfödde tvillingen till Kulwa, och den andra för Doto. Då hon föddes efter sin tvillingsyster Caroline, så blev det just namnet Doto! 

Under ett par år har hon jobbat med artist och låtskrivaren Jade Ell och producenten Joakim Buddee.


Aktuella länkar:
Instagram:https://www.instagram.com/dotoofficial_/

Spotify:https://open.spotify.com/artist/2mL19i9xz6lQksifB9yImD?si=5x_lHaVZSgGprYp5acNGuw

TikTok:https://www.tiktok.com/@dotoofficial

Permalänk till denna artikel: http://gospelfestival.se/jade-ell-och-doto/

Ingela Öhman Trio

Ingela Öhman Trio från Kristinehamn bildades sommaren 2012 och de tre  medlemmarna har förflutet i ett flertal olika konstellationer där bluesmusik varit  grundbulten. 

Repertoaren består till största delen av eget material men man gör även covers på  både kända och okända blueslåtar. Ingela Öhman, som sjunger och spelar slagverk,  använder inte traditionellt trumset utan endast cajun och virveltrumma samt lite  skrammel i form av fottrampad tamburin och cymbaler. Per Öhman spelar elgitarr  och Jesper Halling bass. Per och Jesper blev sommaren 2014 diplomerade av Blues  Hall of Fame Sweden och Ingela 2017. 

Så här skrev en av åhörarna på Östersunds Bluesförenings hemsida efter trions besök: ”Vilka musiker! Härligt med så mycket egenkomponerad blues som också tänjde  ramarna för hur en blues ska vara uppbyggd (12-taktersidiomet). Lyckliga  Kristinehamnsbor som har denna trio att njuta av!” 

Keith Hurley kallade Ingelas röst ”a voice to die for” i en pressrelease inför Trions  spelning på Pace i Karlstad. 

Trion har spelat runt om i Sverige, bl a på blues- och jazzföreningar, krogar och  bluesfestivaler, t ex Åmåls Bluesfestival. 

Man har släppt en cd med 14 kompositioner av Ingela och Per Öhman. 

Permalänk till denna artikel: http://gospelfestival.se/ingela-ohman-trio-ny/

Marilyn T. Keller

Marilyn Keller är från Portland, USA. Hon är anställd av en församling och jobbar med musik ibland annat i gudstjänster. Marilyn frilansar som solist, sång- och körpedagog, föreläsare i gospelns musikhistoria mm.

“In my travels I’ve heard some great vocal talents, but far fewer are the singers whose every note has the power to move me. When you hear Marilyn the first thing you notice is that beautiful, powerful, sweet voice. But this woman has a way of reaching right down to the soul of songs and touching them with magic. Duke Ellington said the great artist is one who is “beyond category.” “Whether you love Gospel, Soul, Blues Jazz, or Music by any other name, I know You will be moved by this woman’s magical voice, by her honesty, and depth of feeling.”
Darrell Grant, Musician/Composer/Professor of Jazz, Portland State University.
Find out more at:
https://eur03.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Fwww.marilyntkeller.com%2F&data=02%7C01%7C%7C2f6a09907b9048939d5e08d868f423af%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637374745077256239&sdata=BsvELVRGsgkjjLpStaQW8YFDrI573SUzaoL0LjQ0McU%3D&reserved=0

Permalänk till denna artikel: http://gospelfestival.se/marilyn-t-keller/

Caroline Wennergren

Caroline är sångerskan som sjunger swingjazz, har varit med i Melodifestivalen två gånger och kommit tvåa i Sikta mot stjärnorna som Ella Fitzgerald. Hon har ett eget band, Caroline Wennergren five Quartet, och hon är sångerska i Vintage Jazz Big Band. Hon är även en skicklig buktalare och en av få i världen som sjunger genom sina dockor. Under konserten har hon med sig Leroy Armstrong, en yngre bror till Louis Armstrong. Leroy sjunger och spelar trumpet, precis som sin bror. Pianisten Per Strandberg är en multimusikant som spelar de flesta instrument. Man kan se honom i Bingolotto, där han spelar med i orkestern på söndagarna. Han har även spelat med Lotta på Liseberg och med Diggiloo i många år. Det var efter Diggilooturnén 2006, där även Caroline var med som hon och Per började uppträda tillsammans.

Permalänk till denna artikel: http://gospelfestival.se/caroline-wennergren/

Pia Sundsten Aronsson + 5

Pia Sundsten Aronsson är en Karlstad-sångerska som haft sången och musiken med sig sen barndomen som ett av de bästa sätten att uttrycka sig. Hon har sjungit duett med sin syster, i olika körer och grupper, rest med internationella körer i östeuropa och USA och även prövat på musikal med Värmlandsteatern. Gospelmusiken ligger henne varmt om hjärtat och hon har, med ett uppehåll, varit med i gospelkören Svart på Vitt under 15 år. Där var de klara höjdpunkerna de turnéer kören gjorde tillsammans med gospellegenden Edwin Hawkins (”Oh, Happy Day”). Kören deltog nyligen, under musikalisk ledning av Joakim Arenius, i festivalen Gospel Kirchentag i Hannover med ca 3000 deltagare. Från en festival till en annan ska hon nu med musikerna i +5 och förstärkning av Camilla Jensen delta för sjätte gången i Fagerås fantastiska evenemang.

Camilla Jensen är en sångerska som har sjungit sen ungdomen då hon bla under 4-5 år var sångerska i hårdrocksbandet Simson tillsammans med fler medlemmar ur familjen. Hon har sjungit i flera olika körer och coverband. Under ett år gick hon på Kulturama i Stockholm. På senare år har hon sjungit en hel del lovsång och varit med att sätta upp flera julkonserter. Under 2022 kom hennes första låt på Spotify. Nu ska vi även få höra hennes fantastiska röst i Fagerås på gospelfestivalen när hon kommer från Askim i Norge och sluter upp med Pia +5. Pia och Camilla har beröringspunkter i uppväxten i Kristinehamn, musiken och sin tro på Gud.

+5 är ett gäng rutinerade musikanter från Karlstadtrakten som spelat ihop tillsammans i +5 och i många andra konstellationer under många år. De har rört sig mellan många olika sammanhang och musikstilar. När de spelar tillsammans bjuder de på go instrumental smooth jazz med inslag av fusion.

Tillsammans med Pia och Camilla blir det contemporary christian music med en och annan gospelinfluens. Sångerna har valts ut för att musiken berört oss, med förhoppning om att de även ska få beröra fler.


Pia Sundsten Aronsson, sång
Camilla Jensen, sång
Claes Park, keyboards
Björn Fredriksson, keyboards
Robert Magnusson, gitarr
Stefan Lenberg, bas
Thomas Thörnquist, trummor
Peter Bohman, saxofon

Permalänk till denna artikel: http://gospelfestival.se/pia-sundsten-aronsson-5/

Paul Biktor Börjesson

Blind Willie Johnson verkade och spelade in odödlig musik i den amerikanska södern under 1920-och 30-talen. ”The blues evangelist”, som han också kallades, hämtade inspiration från kyrkans psalmer och hymner, och skapade sin personliga och uttrycksfulla gospel-blues. Allting finns där, svärtan i livets omständigheter såväl som den trygga och trotsiga tron.
Paul Biktor Börjesson är musiker, producent och låtskrivare och har den senaste tiden inspirerats mycket av Blind Willie Johnsons liv och musik. Bland annat mynnade det ut i skivan ”What Is The Soul Of A Man?”,där han tolkar Blind Willie Johnsons sånger. På skivan medverkar flera av hans musikvänner, bland andra sångerskan Cyndee Peters.

Permalänk till denna artikel: http://gospelfestival.se/paul-biktor/

Magnus, Johan & Hans

Triokonstellation med tradition!

Sommaren 2002 startade Johan Gund och Magnus Dölerud sin tradition med sommarkonserter i Värmland. Under 21 somrar har musik, samspel och repertoar finjusterats och efter 15 år utvecklades duon som blev en trio då fantastiska Värmländska basisten Hans Backenroth anslöt. Efter sommarens 21a sommarturné
återvänder trion nu även till Gospelfestivalen!
Precis som tidigare bygger på musiken på musikernas jazzmusikaliska grund och är en
finstämd avvägning mellan jazz, visor och gospel!
Magnus Dölerud – Saxofon
Johan Gund – Piano
Hans Backenroth – Bas

Hans Backenroth är en av våra absolut förnämsta och mest anlitade musiker och har de senaste
decennierna turnerat med de allra främsta. Det innefattar mångåriga samarbeten med Putte
Wickman, Arne Domnerus, Rune Gustavsson, Kjell Öhman och Monica Zetterlund, och han är
det självklara basistvalet för storheter som Scott Hamilton och Ken Peplowski som han turnerat
med både i Europa och USA. Här kan vi lägga till en lång lista av studiojobb med Olle
Adolphson och Wilmer X, bara för att nämna några få!

Johan Gund bor i Karlstad och jobbar som musiker, arrangör och lärare. Han har bland annat
jobbat med flera av Karlstads körer och han har varit pianist, arrangör och musikalisk ledare för
Säffleoperan. Kontakterna finns kvar sedan tiden i Göteborg, och han spelar bland annat
tillsammans med Göteborgsbaserade bandet Hi Hank!

Magnus Dölerud, uppväxt i Fagerås, har numera Stockholm som utgångspunkt. Sedan drygt tio
år har han spelat med flera av landets ledande storband, som Konserthusets Blue House Jazz
Orchestra, Peter Asplund Big Band och Glenn Miller Orchestra. Under åren har han turnerat
flitigt i Sverige och Europa med bl a Quiet Nights Orchestra och legendariska Fredrik Norén
Band. I trio med trumslagaren Oscar Johansson Werre har Hans och Magnus precis släppt
albumet Trio Circle.

Permalänk till denna artikel: http://gospelfestival.se/hans-backenroth-johan-gund-magnus-dolerud/

Together with Elvis

Kent Lundberg & Lasse Magnell Kent Lundberg & Lasse Magnell har i över 20 år fyllt kyrkor och konsertlokaler både i Sverige och utomlands med sina tolkningar av Elvis musik. Ibland med kör och orkester eller som här på duo. Klassiska Elvislåtar, gospels, ballader, love-songs och lite country blandas ur Elvis digra låtskatt. Kent & Lasse blandar Elvis de stora hitsen med mindre kända pärlor ur Elvis fantastiska låtskatt. Bara att njuta! 

Permalänk till denna artikel: http://gospelfestival.se/kent-lundberg-lasse-magnell/

David Nilsson

bild_david_nilsson

Sommaren 2016 släppte David sitt första album ”You Lead Me All the Way” som har fått mycket fin respons. Han deltog i Gospelfestival i Fagerås första gången 2017 och har varit ett återkommande inslag sedan dess. Givetvis återfinns han och hans band även i årets festival! Musiken rör sig mellan singer-songwriter, soul, pop och blues. Hans röst jämförs ofta med Stevie Wonder och han spelar också gitarr, piano och trumpet.  Bäst är att skaffa sig en egen uppfattning om musiken genom att lyssna på spotify! https://open.spotify.com/album/3ft2A4rAXFrRMmgjtnOiSc

Vill du veta mer, kan du också besöka Davids hemsida; davidnilssonmusic.com

Permalänk till denna artikel: http://gospelfestival.se/david-nilsson/

Jankas Blågräs

jankaJankas Blågräs spelar musik med rötter i amerikanska södern, brittiska och irländska folkmusiken och gospel och blues. Vi som lyssnar blir lotsade fram mellan svensk folkmusik, ballader, jazz, psalmer och andra musikgenrer på ett lekfullt sätt. Hela tiden med bluegrass som ledstjärna, som namnet antyder.

Gruppen består av Jan ”Janka” Johansson, gitarr och fiol , Marcus Sandborgh, sång, gitarr och piano, Fredrik Sjöstedt, sång, mandolin och gitarr , Peter Janson, kontrabas och Fredrik Lindholm, trummor.

Besökarna på Gospelfestival i Fagerås har visat stor uppskattning för gruppen tidigare och därför är det glädjande att kunna presentera Jankas Blågräs i artistutbudet även på årets festival! Vill du lyssna till ett smakprov och se hur gruppen ser ut kan du klicka här!

Permalänk till denna artikel: http://gospelfestival.se/jankas-blagras/

Goba Gospel

Annika_Goba6Goba Gospel är en blandad kör med deltagare i alla åldrar. På Gospelfestival i Fagerås är de återkommande medverkande. Goba sjunger nästan bara gospellåtar. Publiken uppskattar energin och glädjen i deras gospelframträdanden och fyller ofta lokalen till sista plats! Kören har sin hemvist i Alsters församlingshem i Alster-Nyedbygdens församling. Mats Heder är pianist och Marita Schollin körledare.
www.svenskakyrkan.se

 

Permalänk till denna artikel: http://gospelfestival.se/goba-gospel/

Neighbourhood Gospel

Vi är drygt 40 medlemmar som har träffats i Equmeniakyrkan i Fagerås på onsdagar sedan 1993. En del av medlemmarna har varit med sedan starten. I vår kör har vi bara en åldersgräns, nedåt. Du ska ha fyllt 13 år. Uppåt har vi absolut ingen gräns. Det blir en härlig blandning av röster alltifrån unga tonårsröster till mogna pensionärsröster. De sånger vi sjunger har ett tydligt budskap: det glada budskapet, om att vara älskad och buren av Gud, i livets alla skiften. De flesta sånger vi sjunger är på engelska men presenteras på svenska och sätts in ett sammanhang, så även åhörare som har svårt för engelska ska kunna känna sig delaktiga i våra sånger. Gospelsångerna vi sjunger är av blandad karaktär, alltifrån vilsamma lovsånger till sånger där pulsen går upp i tempo.

Under årens lopp har vi satt upp en egen konsertversion av Jesus Christ Superstar där biljettintäkterna har oavkortat gått till vår vänskola i Ciresu, en bergsby i Rumänien.

Körledare är allt sedan starten är Ammi Eriksson.

www.kyrkanibyn.se/musik/ng/

Permalänk till denna artikel: http://gospelfestival.se/neighbourhood-gospel/