Jade Ell och Emma Nilsdotter

Artisterna Jade Ell och Emma Nilsdotter är aktuella med en gemensam release, och kommer nu till årets upplaga av Gospelfestival i Fagerås.

JADE ELL är en verksam låtskrivare, producent och artist, som ursprungligen är från Värmland – men är bosatt i Stockholm.

Det har blivit flertalet låtar till internationella artister och band – såväl som till egna artistprojekt. Som låtskrivare har Jade fått både STIM och SKAP stipendium och hon har även haft en Billboardetta på Latin Album charts som låtskrivare (Rebeldes, MEX). Sammantaget har hon medverkat på låtar som genererat nära 80 miljoner streams och10 miljoner fysiska album.

Just nu jobbar Jade mycket med det nya stjärnskottet Olivia Lobato (Universal) och hon skriver och producerar även låtar till andra artister – senaste samarbeten inkluderar bl a Mariette,  Nike (Idol) och skådespelaren Regina Lund. Med sig till årets upplaga av Gospelfestivalen har hon artisten Emma Nilsdotter  – som även är feature på en av Jade’s senaste releaser.

EMMA NILSDOTTER är en mångfacetterad sångerska som haft en framgångsrik karriär som både artist och låtskrivare i mer än 25 år. Under våren hördes hon sjunga i tv programmet Let’s Dance i TV4 där hon ingår i den välrenommerade live orkestern sedan flera år tillbaka.

I 13 år var hon framstående medlem i den välkända acapellagruppen The Real Group med otaliga stora konserthusturnéer över hela världen. Hon har skrivit låtar åt Kylie Minogue och körat bakom världsartister som Britney Spears men nu står hon på egna ben med eget, nyskrivet material. 

Det är musik med focus i det lågmälda berättandet i amerikansk tradition som både berör och berättar historier vi alla kan relatera till. Emma Nilsdotter bländar med sin röst och sin personlighet och släpper under hösten ett pärlband av ny musik som ska mynna ut i ett fullängdsalbum innan årsskiftet. 

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/jade-ell/

Max Lagers New Orleans Stompers

Max Lagers New Orleans Stompers kommer till Gospelfestival i Fagerås 2023!

Bandet är företrädare för den så kallade New Orleans Revival-skolan, vilken kännetecknas av att den är omedelbar, lättillgänglig, ofta ganska oarrangerad och mycket svängig. Gladjazz med tryck! Några av bandets förebilder är sådana storheter som Bunk Johnson och George Lewis (1940 och 50-tal), vilka de låter sig inspireras av för att sedan tolka jazzen på sitt eget sätt. Utöver god instrumentell förmåga har bandet flera goda sångare som de utnyttjar flitigt.

Max Lagers New Orleans Stompers uppstod 1979. Första gången Max Lagers spelade var det som ett ”plockband” där lediga musiker från andra band plockats ihop för en spelning på Jazzhuset i Göteborg. Resultatet blev dock så lyckat att Max Lagers fortsatte att leva och att utvecklas. Max Lagers New Orleans Stompers är idag ett av Sveriges ledande tradjazzband. 

Max Lagers hör hemma i Göteborg. Bandet gör regelbundna turnéer i Sverige och till våra nordiska grannländer. Idag är Max Lagers en internationellt etablerad orkester och bandet har gjort flera turnéer i bl.a. Storbritannien, Tyskland och Holland och framträtt med etablerade jazzartister som Sammy Rimington, Orange Kellin, Lars Edegran, Wendell Brunious, Duke Heitger, Adrian Cox och Anna-My Ekström Zetterberg.

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/max-lagers-new-orleans-stompers/

Dag Bjaaland

Dag Bjaaland är musikern som varit aktiv inom den kristna moderna musiken sedan 70-talet.
Han utbildade sig som musiklärare vid Musikhögskolan i Göteborg och SMLU. Under 80- och 90-
talet var Dag Bjaaland ledare för rock- , gospel och popgruppen Levande Stenar. Idag spelar han i olika
konstellationer inom den kristna musiktraditionen, är ledare för kören 4all och jobbar som
musiker i Svenska kyrkan i Bengtsfors.

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/dag-bjaaland/

Comboio

Comboio är det värmländska salsabandet som i drygt tjugo år har spridit dansglädje och latinorytmer av många olika slag, runt om i Sverige och till och med på Kuba. Inspirationen kommer från Kuba, Colombia, Brasilien och Kap Verde men ibland slinker en och annan svensk låt också in, fast i salsatakt. Var beredda på ett grymt sväng!

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/comboio/

Ingela Öhman Trio

Ingela Öhman Trio från Kristinehamn bildades sommaren 2012 och de tre  medlemmarna har förflutet i ett flertal olika konstellationer där bluesmusik varit  grundbulten. 

Repertoaren består till största delen av eget material men man gör även covers på  både kända och okända blueslåtar. Ingela Öhman, som sjunger och spelar slagverk,  använder inte traditionellt trumset utan endast cajun och virveltrumma samt lite  skrammel i form av fottrampad tamburin och cymbaler. Per Öhman spelar elgitarr  och Jesper Halling bass. Per och Jesper blev sommaren 2014 diplomerade av Blues  Hall of Fame Sweden och Ingela 2017. 

Så här skrev en av åhörarna på Östersunds Bluesförenings hemsida efter trions besök: ”Vilka musiker! Härligt med så mycket egenkomponerad blues som också tänjde  ramarna för hur en blues ska vara uppbyggd (12-taktersidiomet). Lyckliga  Kristinehamnsbor som har denna trio att njuta av!” 

Keith Hurley kallade Ingelas röst ”a voice to die for” i en pressrelease inför Trions  spelning på Pace i Karlstad. 

Trion har spelat runt om i Sverige, bl a på blues- och jazzföreningar, krogar och  bluesfestivaler, t ex Åmåls Bluesfestival. 

Man har släppt en cd med 14 kompositioner av Ingela och Per Öhman. 

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/ingela-ohman-trio-ny/

Marilyn T. Keller

Marilyn Keller är från Portland, USA. Hon är anställd av en församling och jobbar med musik ibland annat i gudstjänster. Marilyn frilansar som solist, sång- och körpedagog, föreläsare i gospelns musikhistoria mm.

“In my travels I’ve heard some great vocal talents, but far fewer are the singers whose every note has the power to move me. When you hear Marilyn the first thing you notice is that beautiful, powerful, sweet voice. But this woman has a way of reaching right down to the soul of songs and touching them with magic. Duke Ellington said the great artist is one who is “beyond category.” “Whether you love Gospel, Soul, Blues Jazz, or Music by any other name, I know You will be moved by this woman’s magical voice, by her honesty, and depth of feeling.”
Darrell Grant, Musician/Composer/Professor of Jazz, Portland State University.
Find out more at:
https://eur03.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Fwww.marilyntkeller.com%2F&data=02%7C01%7C%7C2f6a09907b9048939d5e08d868f423af%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637374745077256239&sdata=BsvELVRGsgkjjLpStaQW8YFDrI573SUzaoL0LjQ0McU%3D&reserved=0

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/marilyn-t-keller/

Paul Biktor Börjesson

Blind Willie Johnson verkade och spelade in odödlig musik i den amerikanska södern under 1920-och 30-talen. ”The blues evangelist”, som han också kallades, hämtade inspiration från kyrkans psalmer och hymner, och skapade sin personliga och uttrycksfulla gospel-blues. Allting finns där, svärtan i livets omständigheter såväl som den trygga och trotsiga tron.
Paul Biktor Börjesson är musiker, producent och låtskrivare och har den senaste tiden inspirerats mycket av Blind Willie Johnsons liv och musik. Bland annat mynnade det ut i skivan ”What Is The Soul Of A Man?”,där han tolkar Blind Willie Johnsons sånger. På skivan medverkar flera av hans musikvänner, bland andra sångerskan Cyndee Peters.

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/paul-biktor/

Magnus, Johan & Hans

Triokonstellation med tradition!

Sommaren 2002 startade Johan Gund och Magnus Dölerud sin tradition med sommarkonserter i Värmland. Under 21 somrar har musik, samspel och repertoar finjusterats och efter 15 år utvecklades duon som blev en trio då fantastiska Värmländska basisten Hans Backenroth anslöt. Efter sommarens 21a sommarturné
återvänder trion nu även till Gospelfestivalen!
Precis som tidigare bygger på musiken på musikernas jazzmusikaliska grund och är en
finstämd avvägning mellan jazz, visor och gospel!
Magnus Dölerud – Saxofon
Johan Gund – Piano
Hans Backenroth – Bas

Hans Backenroth är en av våra absolut förnämsta och mest anlitade musiker och har de senaste
decennierna turnerat med de allra främsta. Det innefattar mångåriga samarbeten med Putte
Wickman, Arne Domnerus, Rune Gustavsson, Kjell Öhman och Monica Zetterlund, och han är
det självklara basistvalet för storheter som Scott Hamilton och Ken Peplowski som han turnerat
med både i Europa och USA. Här kan vi lägga till en lång lista av studiojobb med Olle
Adolphson och Wilmer X, bara för att nämna några få!

Johan Gund bor i Karlstad och jobbar som musiker, arrangör och lärare. Han har bland annat
jobbat med flera av Karlstads körer och han har varit pianist, arrangör och musikalisk ledare för
Säffleoperan. Kontakterna finns kvar sedan tiden i Göteborg, och han spelar bland annat
tillsammans med Göteborgsbaserade bandet Hi Hank!

Magnus Dölerud, uppväxt i Fagerås, har numera Stockholm som utgångspunkt. Sedan drygt tio
år har han spelat med flera av landets ledande storband, som Konserthusets Blue House Jazz
Orchestra, Peter Asplund Big Band och Glenn Miller Orchestra. Under åren har han turnerat
flitigt i Sverige och Europa med bl a Quiet Nights Orchestra och legendariska Fredrik Norén
Band. I trio med trumslagaren Oscar Johansson Werre har Hans och Magnus precis släppt
albumet Trio Circle.

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/hans-backenroth-johan-gund-magnus-dolerud/

Kent Lundberg & Lasse Magnell; Together with Elvis

Kent Lundberg & Lasse Magnell Kent Lundberg & Lasse Magnell har i över 20 år fyllt kyrkor och konsertlokaler både i Sverige och utomlands med sina tolkningar av Elvis musik. Ibland med kör och orkester eller som här på duo. Klassiska Elvislåtar, gospels, ballader, love-songs och lite country blandas ur Elvis digra låtskatt. Kent & Lasse blandar Elvis de stora hitsen med mindre kända pärlor ur Elvis fantastiska låtskatt. Bara att njuta! 

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/kent-lundberg-lasse-magnell/

David Nilsson

bild_david_nilsson

Sommaren 2016 släppte David sitt första album ”You Lead Me All the Way” som har fått mycket fin respons. Han deltog i Gospelfestival i Fagerås första gången 2017 och har varit ett återkommande inslag sedan dess. Givetvis återfinns han och hans band även i årets festival! Musiken rör sig mellan singer-songwriter, soul, pop och blues. Hans röst jämförs ofta med Stevie Wonder och han spelar också gitarr, piano och trumpet.  Bäst är att skaffa sig en egen uppfattning om musiken genom att lyssna på spotify! https://open.spotify.com/album/3ft2A4rAXFrRMmgjtnOiSc

Vill du veta mer, kan du också besöka Davids hemsida; davidnilssonmusic.com

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/david-nilsson/

Jankas Blågräs

jankaJankas Blågräs spelar musik med rötter i amerikanska södern, brittiska och irländska folkmusiken och gospel och blues. Vi som lyssnar blir lotsade fram mellan svensk folkmusik, ballader, jazz, psalmer och andra musikgenrer på ett lekfullt sätt. Hela tiden med bluegrass som ledstjärna, som namnet antyder.

Gruppen består av Jan ”Janka” Johansson, gitarr och fiol , Marcus Sandborgh, sång, gitarr och piano, Fredrik Sjöstedt, sång, mandolin och gitarr , Peter Janson, kontrabas och Fredrik Lindholm, trummor.

Besökarna på Gospelfestival i Fagerås har visat stor uppskattning för gruppen tidigare och därför är det glädjande att kunna presentera Jankas Blågräs i artistutbudet även på årets festival! Vill du lyssna till ett smakprov och se hur gruppen ser ut kan du klicka här!

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/jankas-blagras/

Goba Gospel

Annika_Goba6Goba Gospel är en blandad kör med deltagare i alla åldrar. På Gospelfestival i Fagerås är de återkommande medverkande. Goba sjunger nästan bara gospellåtar. Publiken uppskattar energin och glädjen i deras gospelframträdanden och fyller ofta lokalen till sista plats! Kören har sin hemvist i Alsters församlingshem i Alster-Nyedbygdens församling. Mats Heder är pianist och Marita Schollin körledare.
www.svenskakyrkan.se

 

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/goba-gospel/

Neighbourhood Gospel

Vi är drygt 40 medlemmar som har träffats i Equmeniakyrkan i Fagerås på onsdagar sedan 1993. En del av medlemmarna har varit med sedan starten. I vår kör har vi bara en åldersgräns, nedåt. Du ska ha fyllt 13 år. Uppåt har vi absolut ingen gräns. Det blir en härlig blandning av röster alltifrån unga tonårsröster till mogna pensionärsröster. De sånger vi sjunger har ett tydligt budskap: det glada budskapet, om att vara älskad och buren av Gud, i livets alla skiften. De flesta sånger vi sjunger är på engelska men presenteras på svenska och sätts in ett sammanhang, så även åhörare som har svårt för engelska ska kunna känna sig delaktiga i våra sånger. Gospelsångerna vi sjunger är av blandad karaktär, alltifrån vilsamma lovsånger till sånger där pulsen går upp i tempo.

Under årens lopp har vi satt upp en egen konsertversion av Jesus Christ Superstar där biljettintäkterna har oavkortat gått till vår vänskola i Ciresu, en bergsby i Rumänien.

Körledare är allt sedan starten är Ammi Eriksson.

www.kyrkanibyn.se/musik/ng/

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/neighbourhood-gospel/