Ashira Gospel Choir

Ashira Gospel Choir är en kör från gospellinjen på Glimåkra folkhögskola i nordöstra Skåne.

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/ashira-gospel-choir/

Marilyn T. Keller

Marilyn Keller är från Portland, USA. Hon är anställd av en församling och jobbar med musik ibland annat i gudstjänster. Marilyn frilansar som solist, sång- och körpedagog, föreläsare i gospelns musikhistoria mm. Marilyn Keller var bokad innan pandemin och skulle medverka i jubileumsfestivalen. Nu gör hon det med film, exklusivt för Gospelfestival i Fagerås!

“In my travels I’ve heard some great vocal talents, but far fewer are the singers whose every note has the power to move me. When you hear Marilyn the first thing you notice is that beautiful, powerful, sweet voice. But this woman has a way of reaching right down to the soul of songs and touching them with magic. Duke Ellington said the great artist is one who is “beyond category.” “Whether you love Gospel, Soul, Blues Jazz, or Music by any other name, I know You will be moved by this woman’s magical voice, by her honesty, and depth of feeling.”
Darrell Grant, Musician/Composer/Professor of Jazz, Portland State University.
Find out more at:
https://eur03.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Fwww.marilyntkeller.com%2F&data=02%7C01%7C%7C2f6a09907b9048939d5e08d868f423af%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637374745077256239&sdata=BsvELVRGsgkjjLpStaQW8YFDrI573SUzaoL0LjQ0McU%3D&reserved=0

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/marilyn-t-keller/

Conny Jashgård

Conny Jashgård var ett projekt som pågick 2010–2014. Ett stående framträdande under perioden var årligen på Frykeruds hembygdsgård. Åren 2010 och 2011 gästade Conny Jashgård Gospelfestival i Fagerås och spelade då i baptistkyrkan.

Repertoaren kommer från Johnny Cash och hans rika musikskatt. Alla de gospels och spirituals som Johnny Cash spelade in gav ett stort urval av låtar att plocka från när Conny Jashgård kom att medverka i Gospelfestival i Fagerås. Naturligtvis kom hans största hits alltid att ingå i repertoaren.

Instrumentsättningen var bas, trummor, gitarr, klaviatur, fiol och stämsång. Arrangemangen var anpassade att fungera för Conny Jashgårds låtval, röster och musikinstrument. Bandets medlemmar kommer från bygden nära Fagerås. Närproducerat kan man säga.

Daniel Käld: Klaviatur, sång.
Marie Käld: Sång.
Roger Hesselius: Gitarr, sång.
Ove Fager: Sång, gitarr.
Andreas Möller: Bas.
Eric Smederöd: Trummor.
Tommy Aronsson: Fiol.

Conny Jashgårds bidrag till jubileumsfestivalen är dokumentärfilm och materialet är från 2011, 2013 och 2020.

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/conny-jashgard/

Caroline Wennergren

Caroline är sångerskan som sjunger swingjazz, har varit med i Melodifestivalen två gånger och kommit tvåa i Sikta mot stjärnorna som Ella Fitzgerald. Hon har ett eget band, Caroline Wennergren five Quartet, och hon är sångerska i Vintage Jazz Big Band. Hon är även en skicklig buktalare och en av få i världen som sjunger genom sina dockor. Under konserten har hon med sig Leroy Armstrong, en yngre bror till Louis Armstrong. Leroy sjunger och spelar trumpet, precis som sin bror. Pianisten Per Strandberg är en multimusikant som spelar de flesta instrument. Man kan se honom i Bingolotto, där han spelar med i orkestern på söndagarna. Han har även spelat med Lotta på Liseberg och med Diggiloo i många år. Det var efter Diggilooturnén 2006, där även Caroline var med som hon och Per började uppträda tillsammans.

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/caroline-wennergren/

Pia Sundsten Aronsson + 5

Vi bjuder på go instrumental smooth jazz med inslag av fusion varvat med sång och en och annan gospelinfluens.
Pia Sundsten Aronsson, sång
Björn Fredriksson, keyboards
Robert Magnusson, gitarr
Peter Bohman, saxofon
Stefan Lenberg, bas
Thomas Thörnquist, trummor

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/pia-sundsten-aronsson-5/

Ell & Hart

Ell & Hart är en ny och spännande internationell duo som gjorde succé på Gospelfestival i Fagerås 2019. Nu har vi glädjen att välkomna dem till den digitala festivalen 2020! Tillsammans levererar de ett musikaliskt möte av täta harmonier i kombination med ett starkt låthantverk och deras röster flätas ihop som om de sjungit tillsammans sedan födseln. Sheona Urquhart, är dock från Melbourne, Australien och Jade Ell är hemmahörande i Stockholm – så de har levt 15 589 km ifrån varandra och träffades först för tre år sedan. Deras låtar reflekterar personliga resor, där saxofonen är ett återkommande inslag och tillsammans skapar dom en meningsfull och gripande melankolisk popmusik. Ell & Hart bjuder på en stark musikupplevelse där bådas personligheter kommer fram – var och en på sitt unika vis. Att sjunga och skriva tillsammans har hjälpt dem att hitta sina rötter och gjort att de känner sig hemma – precis som ett musikaliskt uppehållstillstånd.

”Vi vill dela våra historier med andra som känner igen sig i känslan av att inte höra hemma nånstans  – och påminna dem om att det finns ett sätt att känna sig hemma varhelst du ställer din resväska.”


Jade Ell firar i år 20 år som som artist, låtskrivare och musikproducent. Det har blivit flertalet låtar till internationella artister och band, såväl som till egna artistprojekt.  Som låtskrivare har Jade fått både STIM och SKAP stipendium och hon har även haft en en Billboardetta på Latin Album charts som låtskrivare. Hon ligger även bakom singlar till artister som Dotter (SE), Clara Mae (SE), Violet Days (SE), Sandra (DE), Sanne Salomonsen (DK), och DJ’s – såsom Steve Void (NL), KREAM (NO), Feenixpawl (AUS) – för att nämna några. 

Den australiensiska sångaren/saxofonisten och skådespelerskan Sheona Urquhart medverkade en gång i tiden på den berömda Aussie-såpan ”Neighbours” som Candace Carey och var en frontfigur på Melbournes livescen både som en del av a cappella tjejgruppen ”Ginger and Tonic” samt comedy duo TV Live on stage. Medan hon bodde i London arbetade hon med artister inom Decca Records (Universal Music UK).Jade och Sheona har improviserat fram ett sätt att spela in samtidigt för att fånga ”vibrationerna” som uppstår när de sjunger tillsammans – alla inspelningar är därför ”one-takes” – och insjungna samtidigt med ett fönster emellan dem. 

”Ell & Hart bjuder på skönsång, saxofon och härliga beats samt ett sound som känns både klassiskt och modernt på samma gång. Fun fact: Sheona Urquhart (Hart) spelade med i TV-serien Neighbours en gång i tiden.” 
/ Musikbloggaren: HYMN /

Facebook: https://www.facebook.com/EllandHart/
Instagram: https://www.instagram.com/ellandhart/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/4HCWdA1wNyQfRVchxYbLHY?si=znxwxtWcTFGhoGx9J3hQXA

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/ell-och-hart/

Geijerskolan Gospel & Joakim Arénius

Ungdomar som studerar musik på Geijerskolan i Ransäter bjuder på en fräsch gospelupplevelse!
Nya sånger blandas med axplock från gospelmusikens olika årtionden.
Körledare: Joakim Arénius
Pianist: Johan Gund
 
Joakim Arénius är en artist som har gjort europeisk gospelmusik tillgänglig för de kommersiella musikfestivalerna och radiostationerna. Han blev känd tillsammans med gospelkören Joybells då han spelade in skivor ihop med andra svenska artister, såsom Björn SkifsJerry WilliamsRobert Wells och många fler, strax efter millennieskiftet. Joakim Arenius har skrivit musik åt många artister, främst inom gospelgenren. 2002 sjöngs The Lord is in his Holy temple på minnesdagen av 11 september-attackerna i Brooklyn Tabernacle, en av USA:s mest kända gospelkyrkor.
På Joakims hemsida kan du läsa mer om gospelresor och andra aktuella projekt!   www.joakimarenius.com

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/geijerskolan-gospel/

Ingela Öhman Trio

ingela-ohman-trio

Ingela Öhman Trio från Kristinehamn bildades sommaren 2012 och de tre medlemmarna har förflutet i ett flertal olika konstellationer där bluesmusik varit grundbulten.

Repertoaren består till största delen av eget material men man gör även covers på både kända och okända blueslåtar. Bandet har ambitionen att hålla fast vid ett akustiskt sound och instrumenteringen är sparsam för att kunna fungera även i små lokaler. Ingela Öhman, som sjunger och spelar slagverk, använder inte traditionellt trumset utan endast cajun och virveltrumma samt lite skrammel i form av fottrampad tamburin och cymbaler. Per Öhman spelar semiakustisk gitarr och Jesper Halling  Kala U-bass. Per och Jesper blev sommaren 2014 diplomerade av Blues Hall of Fame Sweden och Ingela 2017.

Så här skrev en av åhörarna på Östersunds Bluesförenings hemsida efter trions besök:

”Vilka musiker! Härligt med så mycket egenkomponerad blues som också tänjde ramarna för hur en blues ska vara uppbyggd (12-taktersidiomet). Lyckliga Kristinehamnsbor som har denna trio att njuta av!”

Keith Hurley kallade Ingelas röst ”a voice to die for” i en pressrelease inför Trions spelning på Pace i Karlstad.

Trion har spelat runt om i Sverige, bl a på blues- och jazzföreningar, krogar och bluesfestivaler. I fjol sommar deltog man på Åmåls och Kristinehamns Bluesfester.

I februari 2015 släppte man trions första cd med 14 kompositioner av Ingela och Per Öhman.

Några smakprov på hur Ingela Öhman Trio låter:

https://www.youtube.com/watch?v=7j2sIkK92og

https://www.youtube.com/watch?v=fpZupw7ei4w

https://www.youtube.com/watch?v=3iMq9pkiNvE

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/ingela-ohman-trio/

David Nilsson

bild_david_nilsson

Sommaren 2016 släppte David sitt första album ”You Lead Me All the Way” som har fått mycket fin respons. Han deltog i Gospelfestival i Fagerås första gången 2017 och har varit ett återkommande inslag sedan dess. Givetvis återfinns han och hans band även i årets digitala festival! Musiken rör sig mellan singer-songwriter, soul, pop och blues. Hans röst jämförs ofta med Stevie Wonder och han spelar också gitarr, piano och trumpet.  Bäst är att skaffa sig en egen uppfattning om musiken genom att lyssna på spotify! https://open.spotify.com/album/3ft2A4rAXFrRMmgjtnOiSc

Vill du veta mer, kan du också besöka Davids hemsida; davidnilssonmusic.com

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/david-nilsson/

Carlstad Traditional Jazz Band

CTJB_Glava

Vi är glada över att kunna presentera Carlstad Traditional Jazz Band som en av de medverkande på Gospelfestival i Fagerås 2020. Senast vi hade nöjet att lyssna till dem på festivalen var 2017 och nu deltar de alltså i vår digitala jubileumsfestival. Vi kommer att få lyssna till medryckande ”tradjazz” i olika stilar, New Orleans, Chicagojazz, Dixieland, sakrala melodier, med mera. Carlstad Traditional Jazz Band spelar i många olika sammanhang, som kyrkokonserter, underhållning, mingel, dans, utställningar och andra evenemang.

Musikerna i bandet är

Richard Paulsson, trumpet och sång

Torsten Wennerlund, trombone

Odd Evertsson, klarinett/sopransax

Jonas Kullgren, banjo

Hasse Hjelm, bas

Karl-Erik Persson, trummor

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/carlstad-traditional-jazz-band/

Jankas Blågräs

jankaJankas Blågräs spelar musik med rötter i amerikanska södern, brittiska och irländska folkmusiken och gospel och blues. Vi som lyssnar blir lotsade fram mellan svensk folkmusik, ballader, jazz, psalmer och andra musikgenrer på ett lekfullt sätt. Hela tiden med bluegrass som ledstjärna, som namnet antyder.

Gruppen består av Jan ”Janka” Johansson, gitarr och fiol , Marcus Sandborgh, sång, gitarr och piano, Fredrik Sjöstedt, sång, mandolin och gitarr , Peter Janson, kontrabas och Fredrik Lindholm, trummor.

Besökarna på Gospelfestival i Fagerås har visat stor uppskattning för gruppen tidigare och därför är det glädjande att kunna presentera Jankas Blågräs i artistutbudet även på årets digitala festival! Vill du lyssna till ett smakprov och se hur gruppen ser ut kan du klicka här!

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/jankas-blagras/

The Poppers

The_PoppersThe Poppers medverkade i Gospelfestival i Fagerås för första gången 2015 och har sedan återkommit flera gånger. Duon Peter Wanngren och Andreas Jonsson bjuder på ett program som andas 60-tal, med låtar av bl.a ”Beatles”, ”Peter and Gordon”, ”Simon & Garfunkel”. Många av låtarna känner du kanske igen från programmet ”Tio i topp”. Peter är bland annat känd från Pastellerna medan Andreas förknippas med sina Sinatra Konserter runt om i Sverige och från turnéerna med The Pink Cadillac Band.

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/the-poppers/

Anna, Rakel & Anna

Anna Haag, Rakel Lindqvist Rosengren och Anna Lenberg från Karlstad har alla lång erfarenhet av gospel som de skaffat sig genom att delta i många körer och grupper, som körledare och pianist. Anna, Rakel och Anna kommer att bjuda oss på sköna gospellåtar för mindre grupp med pianokomp.

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/anna-rakel-anna/

Sven Björkenstams Dixieland Band

Sven BjörkestamSven Björkenstams Dixieland Band medverkar för tredje gången i Gospelfestival i Fagerås. Bandet har funnits i ca 30 år och består nu av sju musiker. Orkestern har spelat vid olika slags konserter, men under senare år mest i kyrkor. De har även spelat i några kafékvällar i TV och på utlandsresor bl. a. till New Orleans år 2000. De spelar en musik baserad på dixielandmusik med inslag av gospel, ballader och gladjazz i allmänhet och spelar i kyrkor och i andra sammanhang där man vill ha glad musik.
Repertoaren kan bestå av exempelvis Weary Blues, Basin Street Blues, Misty, Petite Fleur, Bill Bailey, Someday Sweethart, Fidgety Feet, Do You Know What It Means To Miss New Orleans, Over the
Rainbow, When the Saints med flera.

Bandet kommer från Karlskoga, Degerfors och Laxå och består av följande musiker:

Trumpet: Magnus Möll
Klarinett: Weine Bruus
Trombone: Torbjörn Lundquist
Tenorsax: Lars-Erik Paulsson
Piano:Bengt Linusson
Kontrabas: Mikael Björk
Trummor: Christer Jönsson
Sång: Magnus och Christer och alla.

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/sven-bjorkenstams-dixieland-band/

Frykeruds barnkör

Rakel_barnkorenFrykeruds kyrkas barnkör startade 1988 och genom åren har många av bygdens barn ”provat på” och varit med. De flesta har börjat som 6-åring, en del en kortare tid, men i många familjer har det funnits ett stort sångintresse och flera syskon har varit med i många år. Kören kompas av Birgitta Wallin på piano och ”Tre trummande tanter”.

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/frykeruds-barnkor/

Neighbourhood Gospel

Vi är drygt 40 medlemmar som har träffats i Equmeniakyrkan i Fagerås på onsdagar sedan 1993. En del av medlemmarna har varit med sedan starten. I vår kör har vi bara en åldersgräns, nedåt. Du ska ha fyllt 13 år. Uppåt har vi absolut ingen gräns. Det blir en härlig blandning av röster alltifrån unga tonårsröster till mogna pensionärsröster. De sånger vi sjunger har ett tydligt budskap: det glada budskapet, om att vara älskad och buren av Gud, i livets alla skiften. De flesta sånger vi sjunger är på engelska men presenteras på svenska och sätts in ett sammanhang, så även åhörare som har svårt för engelska ska kunna känna sig delaktiga i våra sånger. Gospelsångerna vi sjunger är av blandad karaktär, alltifrån vilsamma lovsånger till sånger där pulsen går upp i tempo.

Under årens lopp har vi satt upp en egen konsertversion av Jesus Christ Superstar där biljettintäkterna har oavkortat gått till vår vänskola i Ciresu, en bergsby i Rumänien.

Körledare är allt sedan starten är Ammi Eriksson.

www.kyrkanibyn.se/musik/ng/

Permalänk till denna artikel: https://gospelfestival.se/neighbourhood-gospel/